"Tuoretta tietoa kaupungistamme"

Uutiset

Joensuun kaupungin toiminnasta kertovat tiedotteet ja uutiset kootusti yhdellä sivulla.

« Back

Uudenvuoden konsertissa viulusooloja, Shampanjagaloppia ja kirjoituskone

« Back

Joensuun kaupunginorkesterin Uudenvuoden konsertin maanantaina 31.12. Carelia-salissa johtaa viulutaiteilija Jani Lehtonen, joka toimii samalla konsertin solistina. Perinteisten Straussin Tonava kaunoisen ja Radetzky-marssin lisäksi liikutaan musiikin siivin Seraljissa ja Unkarissa, muistellaan Malmstenin sävelin Karjalasta löytynyttä Heiliä ja laukataan uuteen vuoteen Shampanjagalopilla.

Soolosoittimena kirjoituskone

Tavallista harvinaisempana soolosoittimena konsertissa on kirjoituskone. Leroy Andersonin Typewriter-kappaleen kirjoituskonesoolon soittaa kaupunginorkesterin lyömäsoitinten äänenjohtaja Hannu Porkka. Hän toivoo, että voisi soittaa "vanhalla kunnon Remingtonilla, jos sellainen jostain löytyy".

Jani Lehtonen (s. 1975) on helsinkiläinen viulutaiteilija. Hän toimii Helsingin kaupunginorkesterin ensiviulunsoittajana sekä Filharmoonisen Viihdejousikon primaksena. Lehtonen on toiminut aikaisemmin myös Joensuun kaupunginorkesterin konserttimestarina.

Kirjoituskone taas on käytöstä poistunut mekaaninen tekstin kirjoittamislaite, jonka toi ensimmäisenä Suomeen sanomalehti Keski-Suomen perustaja ja päätoimittaja Heikki Helminen vuonna 1877 nähtyään Remington-merkkisen koneen Philadelphian maailmannäyttelyssä. Kirjoituskoneen myötä syntyi siihen asti miesvaltaisiin konttoreihin uusi naisten ammatti: typewriter eli typisti.

Päivitetty 14.12.2018

« Back