"Tuoretta tietoa kaupungistamme"

Uutiset

Joensuun kaupungin toiminnasta kertovat tiedotteet ja uutiset kootusti yhdellä sivulla.

« Back

Joensuu-päivän palkinnot Eila Yrjölälle, Eero Könöselle, Stora Enso Enocellille, RajaSpeksille ja Pohjois-Karjalan Martoille

« Back
Joensuun kaupunki on jakanut Joensuu-päivänä Joensuu-palkinnot. Joensuu-palkinto on myönnetty Eila Yrjölälle ja Eero Könöselle. Yrittäjäpalkinto myönnettiin Stora Enso Oyj Enocellille. Kulttuuripalkinto myönnettiin RajaSpeksi ry:lle ja nuorisopalkinto Pohjois-Karjalan Martat ry:lle.

Joensuu-palkinto jaettiin työstä oopperan ja urheilun hyväksi

Joensuu-palkinto myönnetään tänä vuonna kahdelle saajalle:

Eila Yrjölä on kulttuurialan moniosaaja, eritysalanaan ooppera. Joensuun Oopperayhdistyksessä Yrjölä on toiminut vuosia ja ollut yhdistyksessä muun muassa hallituksen jäsenenä ja sihteerinä. Lisäksi hän on ottanut vastuuta oopperatuotantojen valmistelusta ja toteuttamisesta kokonaisvaltaisella otteella olipa kyseessä rahoituksen ennakkosuunnittelu, lavasteiden rakentaminen, tuotannon markkinointi tai varsinaisen esityksen toteutuminen.

Tällä hetkellä Joensuu on ainoa kaupunki itäisessä Suomessa, jossa on omaa oopperatuotantoa. Joensuun Oopperayhdistyksen tavoitteena on monipuolistaa maakunnan musiikkikulttuuria ja tehdä tuotannoista säännöllisempää ja panostaa ammattimaiseen tasoon. Muun muassa Joensuun Musiikkitalven ohjelmistossa on jo vuosien ajan ollut merkittävässä asemassa Joensuun Oopperayhdistyksen ja Eila Yrjölän tuottamat oopperakonsertit. Omalla toiminnallaan Yrjölä on vahvistanut ja uudistanut joensuulaisen oopperatoiminnan asemaa sekä saanut sen lähelle yleisöä. Hän on myös tuonut rohkeasti uusia toimijoita oopperamusiikin pariin.

Eero Könönen palkitaan mittavasta paikallisesta työstä liikunnan edistäjänä. Könösen työ urheilun ja erityisesti liikuntakasvatuksen parissa lasten ja nuorten innostaja urheiluun on merkittävä. Könönen on osallistunut aktiivina Pyhäselän Urheilijoiden toimintaan jo 70-luvulta lähtien. Tässä työssä Könönen on edistänyt liikuntakasvatusta ruohonjuuritasolla.

Könönen on henkilökohtaisesti omalla toiminnallaan innostanut lapsia ja nuoria sekä heidän vanhempiaan mukaan urheiluseuran toimintaan. Könönen on toiminut harjoitusten vetäjänä vuodesta 1976 ja hänellä on ollut omia valmennettavia vuosina 1986–2012 eritoten kävelijöiden parista. Könönen on toiminut saman aikaan luottamustehtävissä Pyhäselän Urheilijoissa muun muassa johtokunnan jäsenenä ja yleisurheilujaoston puheenjohtajana ja kilpailupäällikkönä. Könönen on ollut myös merkittävä varojen kerääjä seuralle.

Könönen on kirjoittanut seuran toiminnasta artikkeleita paikallislehteen ja seuran verkkosivuille. Hän on myös valokuvannut aktiivisesti seuran toimintaa ja kilpailuja. Tämä työ on tehnyt seuran toimintaa näkyväksi alueella ja samalla madaltanut kynnystä lähteä mukaan seuran toimintaan.

Yrittäjäpalkinto investoinnista Uimaharjuun

Joensuun yrittäjäpalkinto on myönnetty Stora Enso Oyj Enocellin sellutehtaalle, joka on investoinut Uimaharjun sellutehtaaseen mahdollistaen koko tehtaan tuotannon muuttamisen liukoselluun.

Stora Enson strategia on muuntautua perinteisestä paperin ja kartongin valmistajasta uusiutuvien materiaalien kasvuyhtiöksi. Uimaharjun Enocellin tehtaan rooli tässä strategiassa on erikoistua liukosellun tuotantoon sekä lehtipuusta että havupuusta.

Investointi Uimaharjuun mahdollistaa koko tehtaan tuotannon asteittaisen muuttamisen liukoselluun. Liukosellun tuotanto voidaan kehittää tietyille asiakkaille ja tuotteisiin paremmin sopivaksi ja siten saavuttaa pitkäaikaisia ja molempia hyödyttäviä ja kestäviä asiakassuhteita. Investointi pitää sisällään uuden keittämön pienemmälle kuitulinjalle ja mustalipeän haihduttamon kapasiteetin laajennuksen voimalaitoksella.

Uimaharjun tehtaalle seuraavat vuodet ovat työntäyteisiä ja tulevaisuus näyttää nyt hyvältä. Uusien tuotteiden kehittäminen ja laadun tasaisuus vaativat myös paljon työtä tulevina vuosina. Investointi liukoselluun Uimaharjussa on suurin sitten Enocell-projektin joka valmistui 1992 loppuvuodesta.

Kulttuuripalkinto nuoria osallistavasta kulttuuriteosta

Joensuun sivistys- ja vapaa-aikajaosto on päättänyt myöntää vuoden 2017 kulttuuripalkinnon RajaSpeksi ry:lle. Kulttuuripalkinto on 3 000 euroa.

Palkinnon myöntämisen perusteena on mielenkiintoinen paikallinen kulttuuriteko, johon osallistuu iso joukko nuoria tekijöitä. RajaSpeksi ry:n kevään 2017 Kauniit ja Hirviöt -tuotannon esitykset olivat loppuunmyytyjä.

RajaSpeksi on opiskelijavoimin toteutettu interaktiivinen tanssi-musikaali-spektaakkeli, joka sisältää upeita näyttelijäsuorituksia, värisyttävää musiikkia ja laulua, silmää hivelevää tanssia sekä yleisön aktiivista vaikuttamista lavalla tapahtuvaan meininkiin. Näyttelijät toimivat milloin käsikirjoituksen, milloin yleisön toiveiden mukaan. RajaSpeksistä luodaan jokavuotista opiskelijaperinnettä Joensuuhun.

Nuorisopalkinto lasten- ja nuorten arjen tukemisesta

Joensuun kaupungin hyvinvointilautakunnan kasvatus- ja opetusjaosto on myöntänyt vuoden 2017 nuorisopalkinnon Pohjois-Karjalan Martat ry:lle.

Pohjois-Karjalan Martat on aktiivinen alueellinen toimija myös Joensuussa lasten ja nuorten arjen tukijana. Marttojen palvelutarjonta kohtaa monilta osin nuorisotyön kasvatukselliset tavoitteet. Suomessa toimii yli 1 000 Marttayhdistystä, joista alueellisesti Pohjois-Karjalassa 114.

Nuorten elämänhallinnan ja osaamisen alueella on tapahtunut paljon muutoksia ja monet nuoret kasvavat nuoruuteen vailla arkeen liittyviä taitoja, oli sitten kyseessä ruoanlaittotaidot tai rahan käyttö.

Marttojen aktiivisuus kumppanuuteen eri hankkeissa ja toiminnoissa on kehittynyt ja palveluista on helppo löytää lapsille ja nuorille sopivia sisältöjä. Järjestön toimijoilla on taito kohdata nuoria ja ymmärtää heidän tarpeensa arjen hallintaan liittyvissä kysymyksissä. Toiminnan arvot ovat vahvasti yhteiskuntaa tukevia ja välittyvät myös toiminnassa mukana oleville nuorille.

Palkinnon perusteluissa haluamme korostaa pyyteetöntä ja ansiokasta työtä lasten ja nuorten parissa.

Nuorisopalkintoon kuuluu Marita Mielosen suunnitteleman ja toteuttaman kiertopalkinnon "Nouseva voima" -veistoksen lisäksi 1 500 euron rahapalkinto.

« Back