Romukuusi
UEF_RK_korkeakoulu.jpg
Video_Kuva_Otso_Reunanen Kuva: Otso Reunanen. Kuva videosta Reilut tapahtumat.
kaupungintalo_100_v Joensuun kaupungintalo 100 vuotta. Kuva: Ville Moilanen

Ajankohtaista Reilussa kaupungissa

Reilun kaupan kaupunki Joensuu on Facebookissa

www.facebook.com/reilujoensuu
Tule tykkäämään ja seuraa ajankohtaisia kuulumisia!

 

Reilua suklaata hoivakoteihin ystävänpäivän kunniaksi

Reilun kaupan kaupunki Joensuu tarjoaa ystävänpäivän kunniaksi Reilun kaupan suklaata noin 1600 hoito- ja hoivapalvelun asiakkaalle ja työntekijälle. Lisäksi reilua suklaata jaetaan keskiviikkona 11.2. Pohjois-Karjalan ammattiopistojen Urapäivässä, jossa kaupungin ravintopalvelut ovat esittelemässä ruokapalvelualaa. Tapahtumaan odotetaan noin 500-600 kävijää.

Yksittäispakattuja Reilun kaupan suklaapaloja jaetaan perjantaina 13.2. kaikille kaupungin kotipalveluateria-asiakkaille (noin 700 henkilöä). Suklaata saavat myös kaikki hoivayksiköiden potilaat ja asukkaat (noin 600 henkilöä) Siilaisella, Kotilahdessa, Vaahterapihassa, Kultaniityssä, Pyhäselän ja Enon osastoilla, Koivupihassa, Suvituulessa ja Karsikon palvelukeskuksessa sekä Enon Hopearannassa. Lisäksi suklaalla pääsevät herkuttelemaan hoivayksiköiden henkilökuntaruokailijat (noin 300 henkilöä).

Kaikkiaan ystävänpäivän yhteyteen liittyvässä Reilun kaupan suklaa –tempauksessa suun saa makeaksi noin 2200 joensuulaista.

Romukuusi muistuttaa näkymättömästä ongelmasta 9.–22.12.2014

Sinun valintasi -niminen romukuusi julkistetaan Joensuun torin kävelykadun
puoleiseen reunaan tiistaina 9.12 klo 13.00. Kuusen valmisti opinnäytetyönään
käsityömuotoiluartesaaniksi valmistuva Riina Keyriläinen Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuun tekniikan ja kulttuurin yksikössä. Se on valmistettu Eettisen kaupan puolesta -yhdistystä (Eetti) varten. Joensuun kuusi on kaikkein suurin tämänvuotisista romukuusista, joista kaksi muuta sijaitsee Helsingissä ja yksi Tampereella. Kuusi on valmistettu yli 90-prosenttisesti kierrätysmateriaaleista.

"Teos rohkaisee ihmisiä pohtimaan, mikä on tavaratuotannon hinta ja mikä
joulussa on oikeasti tärkeää. Kuten kaikki taideteokset, tarkat vastaukset
se jättää kuitenkin ihmisten itsensä pohdittavaksi.", sanoo Eettisen kaupan
puolesta ry:n puheenjohtaja Antti Kylänpää.

Eetin romukuuset ja Eettisesti epäkunnossa -kampanja muistuttavat ihmisiä
ylettömän kulutuksen ongelmista. Ilmiötä symboloi myös kuusen materiaalit,
metalli ja koristeena käytetyt muoviset lelut.

Esimerkiksi uusi elektroniikka kuluttaa aina ympäristöä. Lisäksi laitteiden
tuotantoon liittyy vakavia työ- ja ihmisoikeusrikkomuksia, lapsityövoimaa,
ympäristötuhoja ja terveyshaittoja kehitysmaissa, joissa tuotteet yleensä
tehdään ja elektroniikkaromu käsitellään. Vuonna 2012 maailmassa myytiin 1,7
miljardia kännykkää ja 350 miljoonaa tietokonetta, ja näistä jokainen laite
päätyy ennemmin tai myöhemmin romuksi. Vaikka Suomessa ulkomitoiltaan alle 25
senttimetrin pienelektroniikan voi nykyään palauttaa myös useimpiin laitteita
myyviin liikkeisiin, häviää noin puolet elektroniikasta teille tietämättömille,
osa todennäköisesti kehitysmaihin.

Projektia ovat ohjanneet ammattiopiston opettajat Ari Peltola ja Seppo Timonen
sekä Eettisen kaupan puolesta ry:n vapaaehtoiset pääkaupunkiseudulla ja
Joensuussa. Reilun kaupan kaupunki Joensuu on romukuusen toteuttamisessa
yhteistyökumppanina. Kuusessa käytetyistä materiaaleista valtaosan on lahjoittanut Kuusakoski Oy.
 

Joensuu-päivä ja Joensuun kaupungintalo 100 vuotta

Joensuussa juhlitaan uutta ja vanhaa perjantaista sunnuntaihin 28.–30.11. Samana viikonloppuna vietetään perinteisen Joensuu-päivän lisäksi Sirkkalan sillan avajaisia sekä kaupungintalon satavuotisjuhlaa. Sinkkolassakin on jouluinen viikonloppu.

Joensuu-päivän kakkukahveilla perjantaina 28.11. tarjotaan Reilun kaupan kahvia ja teetä. Enon, Tuupovaaran, Kiihtelysvaaran ja Pyhäselän palvelupisteillä voi kahvittelun lisäksi osallistua Reilun kaupan kaupunki Joensuun lahjoittaman tuotepaketin arvontaan. Arvottavista paketeista löytyy esimerkiksi Reilun kaupan kahvia kahvia, teetä ja suklaata.

Lauantaina kannattaa käydä kaupungintalon avoimissa ovissa tervehtimässä vaikka kaupunginjohtajaa hänen työhuoneessaan. Kaupungintalon Hilppa-kummituskin on luvanut käydä ihmettelemässä tämän päivän menoa. Teatteriravintolan lasiterassilla klo 9.30–11.00 voit osallistua Reilun kaupungin talo -työpajaan, jossa askarrellaan pinssejä ja unelmien kaupungintaloja isoista pahvilaatikoista. Kaupunginteatterin harjoituksiakin voi käydä seuraamassa. Kaupungintalon avoimet ovet ovat  la 29.11.2014 klo 9-13.

Tulkaa vaikka kaveriporukalla tai koko perheen voimin! Mummit ja vaarit mukaan!

Uutta ja vanhaa 28.–30.11.2014

 

Reiluttaja-koulutus Joensuussa 29.11.2014

Haluatko edistää Reilua kauppaa?

Suosittu Reiluttaja-koulutus tulee Joensuuhun! Uusia Reilun kaupan asiantuntijoita koulutetaan lauantaina 29.11. klo 9–17 Noljakan kirkolla, osoitteessa Noljakantie 81, Joensuu.

Koulutukseen voi hakea kuka tahansa eettisestä kuluttamisesta, maailmankaupan ongelmista ja Reilusta kaupasta kiinnostunut. Aiempia tietoja tai kokemusta aiheesta ei edellytetä.

Koulutuksessa käsitellään mm. seuraavia teemoja:
• Miksi maailmankauppa ei ole oikeudenmukaista?
• Miten Reilun kaupan järjestelmä toimii? Miten sitä valvotaan?
• Miten jokainen meistä voi edistää Reilua kauppaa?
Koulutus on maksuton ja siihen sisältyvät kahvit, lounas sekä koulutusmateriaalit. Osallistujat saavat koulutuksen päätyttyä todistuksen ja oikeuden käyttää Reiluttaja-arvonimeä.
Tarkempi ohjelma löytyy alta.

Miten haen koulutukseen?

Koulutukseen valitaan noin 20 osallistujaa sähköisen hakulomakkeen perusteella. Hakemuksessa tulee perustella lyhyesti, miksi juuri sinä olet motivoitunut oppimaan Reilusta kaupasta ja millä tavalla suunnittelet jatkossa hyödyntäväsi koulutuksen antia esimerkiksi työssäsi, vapaaehtoisena tai järjestötoiminnassa.
Täytä hakulomake täällä: https://fi.surveymonkey.com/s/XB8PYXM. Haku sulkeutuu maanantaina 17.11. ja osallistujille ilmoitetaan pääsystä koulutukseen keskiviikkoon 19.11. mennessä.

Koulutuksen järjestävät: Reilun kaupan kaupunki Joensuu, Eettisen kaupan puolesta ry, Joensuun evankelisluterilainen srk/kansainvälinen työ ja Reilu kauppa ry.
Eetti on vuodesta 2009 lähtien kouluttanut lähes 200 Reiluttajaa, jotka toimivat eri puolilla Suomea edistäen Reilun kaupan tunnettavuutta, oikeudenmukaista maailmankauppaa ja eettistä kuluttamista.

Hae sinäkin mukaan!

Lisätiedot:
Koulutuksen koordinaattori Anna Härri, Eetti, anna.harri@eetti.fi, 044 595 0094
Hankekoordinaattori Päivi Keronen, Reilun kaupan kaupunki Joensuu, paivi.keronen@jns.fi, 050 428 5459

www.eetti.fi/reiluttaja
www.reilujoensuu.fi
--
Alustava ohjelma:

9.00 Aamukahvit

9.15 Esittelyt

9.45 Miksi maailmankauppa ei ole reilua?
Anna Härri, Reiluttaja-koulutuksen koordinaattori, Eetti ry

10.45 Reilun kaupan merkki, järjestelmä ja historia
Maija Lumme, Reilu kauppa ry:n projektipäällikkö

12.00 Lounas

12.45 Reilu kauppa – usein kysytyt kysymykset ja vastaukset
Maija Lumme, projektipäällikkö, Reilu kauppa ry

14.00 Kahvitauko

14.30 Reilun kaupan kaupunki - toimintaa Joensuussa
Päivi Keronen, hankekoordinaattori, Reilun kaupan kaupunki Joensuu; Maria Korkatti, Eettisen kaupan puolesta ry ja Paula Harju, kansainvälisen työn ohjaaja, Joensuun evankelisluterilainen seurakunta

15.15 Oman toiminnan suunnittelua

16.15 Yhteenveto ja palaute

 

Uusia opetusmateriaaleja valmistunut

Reilun kaupan kaupungit Joensuu, Espoo ja Tampere ovat yhteistyössä tuottaneet uusia opetusmateriaaleja. Erityisesti yläkoulujen käyttöön löytyy nyt kattava paketti.

Päätöntä kulutusta vai reilusti parempaa? -video kannustaa pohtimaan omia kulutusvalintoja. Globaalin kuluttajan oppikirja puolestaan johdattaa pohtimaan luonnonvarojen riittävyyttä, köyhyyden syitä, vastuullisia kulutusvalintoja ja vaikuttamisen keinoja.

Materiaalit voit ladata sähköisenä sivulta: www.joensuu.fi/reilukoulumateriaali.

Samalta sivulta voit ladata sähköisenä myös pienemmille koululaisille sopivan Suklaan matkassa -tarinavihkon sekä siihen liittyvän muistipelin.

 

Reilun kaupan viikon tapahtumia Joensuussa

20.-26.10.2014 Pavusta sumpiksi -pienoisnäyttely Botaniassa. Heinäpurontie 70, Joensuu, www.botania.fi. Näyttely kertoo kahvipavun matkasta juomaksi kuppiimme.

Maanantai 20.10.2014
Maailmankauppa Päiväntasaaja on myymässä vastuullisesti tuotettuja tuotteita Joensuun pääkirjaston aulassa.

Tiistai 21.10.2014
klo 10 Rantakylän seurakunnassa eläkeläisten aamutilaisuudessa keitetään reilut aamukahvit. Hankekoordinaattori Päivi Keronen kertoo Reilun kaupan periaatteista.

klo 14–16 Botaniassa barista Topias Tamminen maistattaa Reilun kaupan kahveja. Botania, Heinäpurontie 70, Joensuu.

Keskiviikko 22.10.2014
Lyseon lukiolla on Reilun kaupan viikon päivänavaus ja oppilaskunnan organisoima Reilun kaupan kaakaon tarjoilu lukion väelle päivän pitkällä välitunnilla.

klo 11-13 Reilun kaupan kahvien maistajaiset Itä-Suomen yliopiston päärakennus Carelian aulassa. Mukana ovat Pohjois-Karjalan Martat ja Reilun kaupan kaupunki Joensuu.

klo 13–15.30 Reilut ja eettiset hankinnat -tilaisuus Itä-Suomen yliopistolla. Kuopion kampuksella järjestettävää kaikille avointa tilaisuutta voi seurata Joensuussa Aurora-rakennuksen salissa AU105. Tilaisuuden järjestää Itä-Suomen yliopisto, joka sai Reilun kaupan korkeakoulu -arvonimen viime keväänä.

Valokuvauksen opiskelijat pystyttävät pop up -studion pariksi tunniksi Ostoskeskus Iso Myyhyn. Opiskelijoiden opinahjo on Pohjois-Karjalan ammattiopisto Joensuu tekniikka ja kulttuuri. Valokuvilla voi lähettää Reilun kaupan viikon terveisiä.

Torstai 23.10.2014
Kiihtelysvaaran koululla kaksi luokkaa osallistuu Reilun kaupan viikon työpajoihin, jotka liittyvät Pohjois-Karjalan museon Mainoskupla2014-näyttelyyn. Työpajoissa pohditaan, mistä käyttämämme tavarat tulevat ja miten niitä meille markkinoidaan. Työpajan järjestävät Reilun kaupan kaupunki Joensuu ja Eettisen kaupan puolesta ry. Työpajaohjaajina toimivat sanataideopettaja Riikka Linjama ja sarjakuvataiteilija Sanna Hukkanen.

Lauantai 25.10.2014
klo 13 Reilun kaupan viikon pääsymaksuton konsertti: Café de Buenos Aires – Paris, laulelmamusiikkia maailmalta. Louhitalo, Heintie 16, Eno. Elina Hautakoski laulaa mm. Edith Piafin ja Astor Piazzollan tuotantoa. Duo-pariksi saapuu harmonikansoiton opettaja Reijo Ahonen. www.louhitalo.fi

klo 11–20 Reilun kaupan kaupunki Joensuu on mukana Kaa(M)os-tapahtumassa. Joensuun taidemuseo Onni, www.joensuuntaidemuseo.fi.

Sunnuntai 26.10.2014
klo 11–16 Juuso-papukaijan syntymäpäivät. Kasvitieteellinen puutarha Botania, Heinäpurontie 70, Joensuu, www.botania.fi.

 

Reilun kaupan viikon konsertti Enossa Louhitalolla

Café de Buenos Aires – Paris, laulelmamusiikkia maailmalta

Laulu: Elina Hautakoski. Harmonikka: Reijo Ahonen.
La 25.10.2014 klo 13
Louhitalo, Heintie 16, Eno

 

Mainoskupla2014 – Tarinoita tavaroiden takaa

Vastamainosnäyttely Pohjois-Karjalan museossa 9.10.–9.11.2014

Pohjois-Karjalan museossa esillä oleva vastamainosnäyttely esittelee valtakunnallisen Mainoskupla2014-kilpailun julisteiden parhaimmistoa. Ennen kaikkea näyttelyssä on hieno otos Karelia-ammattikorkeakoulun media-alan opiskelijoiden töistä.

Mainoskupla2014-kilpailun ja siihen liittyvät näyttelyt järjestävät Eettisen kaupan puolesta ry (Eetti) ja Luonto-Liitto. Pohjois-Karjalan museon monitoimitilassa esillä olevan Mainoskupla2014-näyttelyn kokoamisessa yhteistyökumppaneina ovat olleet Karelia-ammattikorkeakoulu ja Reilun kaupan kaupunki Joensuu. Näyttely on esillä Pohjois-Karjalan museon monitoimitilassa Carelicumissa  9.11.2014 saakka.

www.mainoskupla.fi

www.pohjoiskarjalanmuseo.fi

 

Kaikille avoin Reilut ja eettiset hankinnat -tilaisuus Itä-Suomen yliopistolla

Reilun kaupan viikolla keskiviikkona 22.10.2014 klo 13.00 -15.30 Kuopiossa, Itä-Suomen yliopiston Snellmania-rakennuksessa salissa SN201. Tilaisuudesta on videoyhteydet yliopiston Joensuun kampukselle Aurora-rakennukseen saliin AU105 ja Savonlinnan kampukselle saliin B304.

Ohjelma

Klo 13.00 Avaus, kielikeskuksen varajohtaja Minna Hirvonen

Klo 13.10 Ms. Aissatou Diallo, senegalilainen puuvillanviljelijä: Mitä Reilu kauppa merkitsee? (puheenvuoro ranskaksi, tulkataan suomeksi)

klo 14.00 Henri Purje, Eetti ry: Vastuulliset elektroniikkahankinnat

klo 14.45 Kirsi Sivonen, Motiva ry: Tuotteen ja hankinnan kestävä elinkaari

Klo 15.30 Päätössanat, laatupäällikkö Sirpa Suntioinen

Tervetuloa kuulemaan, kyselemään ja keskustelemaan!

Lisätiedot: Laatupäällikkö Sirpa Suntioinen, Itä-Suomen yliopisto, puh. 044 716 2142, sirpa.suntioinen(at)uef.fi.

 

Reiluja kahvitaukoja

Reilun kaupan viikko lähestyy: Ilmoita sinäkin ystäviesi, työkavereidesi tai harrastusporukkasi yhteinen Reilu kahvitauko mukaan kahvikuppilaskuriin, jonka löydät sivulta: www.reilunkaupanviikko.fi.

Reilu kauppa ry:n laskuri laskee Reilujen kahvitaukojen aikana juodut kahvikupit yhteen. Niiden perusteella ilmoitetaan, kuinka monta viljelijää työllistimme Suomessa juotujen Reilujen kahvitaukojen kahveilla.

Reilun kaupan viikkoa vietetään viikolla 43, eli 20.–26.10.2014.

 

Aamupalaa Viisaan liikkumisen päivänä pe 19.9.2014

Aika:  19.9.2014 kello 7.30-9.00
Paikka: Joensuun pääkirjaston läheisyydessä pyörätien ja jalkakäytävän varressa Koskikadulla.

Joensuun kaupunki, Liikenneturva, Reilun kaupan kaupunki Joensuu, Pohjois-Karjalan Martat  ja Joensuun neljä pyöräilyvuodenaikaa -hanke järjestävät Viisaan liikkumisen päivän aamupala -tapahtuman.

Ilmaista aamupalaa on tarjolla  sadalle ensimmäiselle kävelijälle ja pyöräilijälle.

Tarjolla on Reilun kaupan tuotteina kahvia, teetä, kaakaota ja banaaneja. Lisäksi on vielä Marttojen karjalanpiirakoita.

Aamupalan lisäksi tarjolla on tietoa turvallisesta liikkumisesta ja Reilusta kaupasta. Pyörän renkaaseen pumpataan tarvittaessa ilmaakin.

Liikkujan viikolla kannustetaan ihmisiä kiinnittämään huomiota omiin, arkisiin liikkumisvalintoihin ja niiden vaikutuksiin ympäristöön ja yhteiskuntaan. Tänä vuonna Liikkujan viikon teemana on hyvä elämä.  Joensuun kaupunki kannustaa myös kiinnittämään huomiota työmatkan turvallisuuteen. Usein työtapaturma sattuu työmatkalla.

Tervetuloa aamupalalle!

www.liikkujanviikko.fi
 

Tavataan Joen Yössä pe 29.8.2014!

Reilun kaupan kaupunki Joensuu on mukana Joen Yössä. Rantapuiston Järjestöbulevardilta löydät Reilun kaupan kaupunki Joensuun ja Maailmankauppa Päiväntasaajan katoksen.

Tarjolla on Reilun kaupan kaakaon maistiaisia, tietoa Reilusta kaupasta ja Päiväntasaajan eettisiä myyntituotteita. Reilun kaupan kaakaota voit maistella myös Perheentalossa.

Joen Yön ohjelma: www.joenyo.fi.

 

Reilu brunssi -kilpailu on ratkennut

Kilpailun voittajat:
Mervi V. voitti Ilosaarirockin Reilun brunssin itselleen ja viidelle kaverilleen vip-pöydässä la 12.7.2014.
Sami R. voitti kuusi lippua Ilosaarirockin Reilulle brunssille su 13.7.2014.
Terhi K. voitti 10 pakettia Reilun kaupan kahvia.
Voittajiin ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

Palkinnot arvottiin kaikkien kilpailuun osallistuneiden kesken.

Reilut kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille!
Reilun kaupan kaupunki Joensuu ja Ilosaarirock onnittelevat voittajia!
www.ilosaarirock.fi
www.reilujoensuu.fi

 

Reilu brunssi -kilpailu

Voita Ilosaarirockin reilu brunssi itsellesi ja viidelle kaverillesi! Vastaa kolmeen kysymykseen sivulla www.joensuu.fi/reilubrunssi ja olet mukana kilpailussa! Kilpailuaikaa on 9.7.2014 klo 12.00 saakka.

Reilu brunssi -kilpailun järjestävät yhteistyössä Reilun kaupan kaupunki Joensuu ja Joensuun Popmuusikot ry.

Ilosaarirock on Reilun kaupan festivaali: Joensuun Popmuusikot ry on solminut yhteistyösopimuksen Reilu kauppa ry:n kanssa. Yhteistyön myötä Ilosaarirockin asiakkaille on tarjolla eettisesti kestävää ruokaa, kahvia ja viiniä. Yhteistyössä on mukana myös Reilun kaupan kaupunki Joensuu.

 

Itä-Suomen yliopistolle Reilun kaupan korkeakoulu -arvonimi

Itä-Suomen yliopistosta tuli 13.5.2014 Suomen kuudes Reilun kaupan korkeakoulu. Arvonimi myönnettiin Joensuun kampuksella Flooran päivän juhlassa.

Käytännössä arvonimen saaminen tarkoittaa sitä, että Itä-Suomen yliopiston ja ylioppilaskunnan tilaisuuksissa on siirrytty käyttämään Reilun kaupan kahvia ja teetä, ja myös kaikissa korkeakoulun ravintoloissa ja kahviloissa on saatavilla Reilun kaupan tuotteita. Reilusta kaupasta myös viestitään, yliopisto muun muassa osallistuu Reilun kaupan viikolle lokakuussa.

Tempaukset ovat näkyvin osa Reilun kaupan edistämistä, mutta Reilu kauppa on myös osa yliopiston laatujärjestelmää ja arkisia kulutustottumuksia. Reilu kauppa ry myöntää Reilun kaupan korkeakoulu -arvonimen.


Herää reilumpaan maailmaan!

Reilun kaupan kaupunki Joensuu on mukana keväisellä kampanjaviikolla 5.–11.5.2014

Kehitysmaissa viljellyt tuotteet muodostavat oleellisen osan monen suomalaisen aamiaisesta: kahvi, tee, kaakao ja banaani kun eivät Suomessa kasva. Äitienpäiväviikolla järjestetään valtakunnallinen Herää reilumpaan maailmaan! -kampanjaviikko.

Lauantaina 10.5.2014 vietetään kansainvälistä reilun kaupan päivää. Silloin Reilu kauppa näkyy esimerkiksi Taitokorttelissa ja Botaniassa. Taitokorttelissa järjestetään Mahdollisuuksien tori sekä Lasten käsityökarnevaalit. Taitokorttelin Perheentalossa voi bongata Reilun kaupan banaanin tarjoamassa Reilun kaupan hedelmiä ja mehua. Reilun kaupan päivän kunniaksi Kauppaneuvoksen kahvilassa on käytössä Reilun kaupan kahvi.

Brunssia, ruusuja ja reiluja kahvitaukoja
Äitienpäiväviikonloppuna Reilu kauppa on esillä Joensuussa myös Botaniassa: lauantaina kahviosta voi ostaa reilua brunssia ja äitienpäivänä äidit pääsevät sisään kasvihuoneisiin ilman pääsymaksua. Äitejä muistetaan Reilun kaupan ruusuillakin.

Joensuulaisten yläkoulujen ja lukioiden opettajienhuoneissa vietetään kampanjaviikolla reiluja kahvitaukoja, sillä opettajienhuoneisiin toimitetaan Reilun kaupan kahvia, teetä ja tietoa Reilun kaupan periaatteista. Joensuun seutukirjaston pääkirjaston aulassa on 5.–23.5.2014 esillä viime syksynä järjestetyn Reilu ruokis -piirustuskilpailun satoa. Joensuulaiset koululaiset ovat kilpailutöissään pohtineet, millaisia kestäviä valintoja voi tehdä ruokalassa.

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ja Reilun kaupan kaupunki Joensuu tarjoavat tiistaina 6.5.2014 yliopiston kampusalueella päärakennuksen liepeillä klo 9.45 alkaen Reilun kaupan banaaneja ja kahvia aamupalaksi pyöräilijöille ja kävelijöille.

Herää reilumpaan maailmaan -kampanjaviikko

Mukana Herää reilumpaan maailmaan! -kampanjaviikolla:

Joensuun Mahdollisuuksien tori

Botania

Taitokortteli

Perheentalo

Joensuun seutukirjasto

 

Videoita Reilun kaupan kaupungeista

Terveisiä Reilun kaupan kaupungeista -videoilla asukkaat kertovat itse, mikä tekee kaupungista reilumman. Videoilla on mukana tuttuja kasvoja Joensuusta. Esimerkiksi Markku Pyykkönen kertoo Reilun kaupan festivaali Ilosaarirockista.

Kuvaukset ja haastattelut on tehty lähinnä Joensuussa, Tampereella ja Espoossa. Noin kahden minuutin mittaisiin videoihin on saatu mukaan monta tärkeää asiaa ja hyvää kommenttia!

Katso videot: www.joensuu.fi/videoita.

 

Suklaan matkassa -opetusmateriaalit ovat valmistuneet

Huhtikuun alussa kaikille joensuulaisille esi- ja alakouluille lähetetään Suklaan matkassa -opetusmateriaalit. Ne löytyvät myös sähköisinä versioina: Voit lukea Samirin ja Amatin tarinan. He ovat ghanalaisia kaakaonviljelijän lapsia. Toisessa tarinassa  Alisan ja Liinan kanssa tutustutaan Reilun kaupan suklaaseen.

Voit myös askarrella oman muistipelin tulostamalla kortit!

Materiaalit löytyvät: www.joensuu.fi/reilukoulumateriaali.

 

Tervetuloa Reilulle brunssille Laulutalolle su 26.1.2014!

Toimitko työssäsi tai järjestössäsi nuorten kanssa?
Oletko kiinnostunut kansainvälisestä toiminnasta?
Haluatko mukaan Joensuun Mahdollisuuksien torille?
 
Kutsumme sinut Reilulle brunssille
 su 26.1. klo 11–14, Laulutalo (Kauppakatu 51)
 Tarjolla on vegaanisia herkkuja ja Reilun kaupan tuotteita.
 
Rennosti ruokailun lomassa:
 klo 12.00 Joensuun Mahdollisuuksien torit kuvin ja sanoin. Maria Hopponen ja Maria Korkatti.
 klo 12.30 suunnitellaan toukokuussa järjestettävää Joensuun Mahdollisuuksien toria.

Klo 14 tilaisuuden päätteeksi on mahdollisuus katsoa dokumenttifilmi Silminnäkijä: Vaarallinen vaate/Fashion Victims (52 min). Filmissä paneudutaan muotivaatteisiin ja niissä oleviin myrkkyihin.

Ei sisäänpääsymaksua. Reilu brunssikin on ilmainen.

Lisätietoa Mahdollisuuksien torista: www.mahdollisuuksientori.fi.

Lisätietoa Reilusta brunssista: Päivi Keronen, puh. 050 428 5459, paivi.keronen@jns.fi.

Reilu brunssi -tapahtuma Facebookissa.

Brunssin järjestäjät:
Reilun kaupan kaupunki Joensuu
Joensuun Kehitysmaakauppayhdistys ry
Eettisen kaupan puolesta ry:n Joensuun paikallisryhmä
Kepa ry
Café Pihalla

 

Reilu ruokis -julistekilpailu on ratkennut: Onnea Lauri ja Iida!

Reilun kaupan kaupungit Espoo, Joensuu ja Tampere järjestivät lokakuussa alakouluikäisille julistekilpailun ruokailun kestävän kehityksen teemoista. Kilpailussa tehtiin kouluruokalan seinälle julisteita, jotka kannustavat fiksuihin valintoihin: jätteen määrän vähentämiseen, roskien lajitteluun sekä lähiruoan ja Reilun kaupan tuotteiden suosimiseen.

Kilpailussa oli kaksi sarjaa: 1.–3. -luokkalaiset ja 4.–6. -luokkalaiset
1.–3. -luokkalaisten sarjan voitti Lauri Pikkarainen Iiksenvaaran koululta.
4.–6. -luokkalaisten sarjan voitti Iida Nylund Utran koululta.
Sarjojen voittajat saivat itselleen ja perheelleen palkinnoksi 120 eurolla lippuja joensuulaisiin kulttuuri- ja liikuntapalveluihin.

Kilpailuun osallistuneiden koulujen kesken arvottiin Joensuussa kolme kappaletta kuuden Reilun kaupan jalkapallon paketteja. Arpa suosi Utran, Mutalan ja Iiksenvaaran kouluja. Onnittelut!

Joensuusta kilpailuun saapui yhteensä 206 kilpailutyötä. Näiden lisäksi koulujen ruokaloissa oli esillä enemmänkin kestävän kehityksen teemoihin liittyviä julisteita.

Kilpailun tuomareina toimivat Joensuussa:
Maija Lumme, Reilu kauppa ry
Ville Moilanen, Joensuun kaupunki, konsernihallinto, viestintä
Kirsi Asikainen, Joensuun kaupunki, Varhaiskasvatus- ja koulutuskeskus
Sinikka Pussinen, Joensuun kaupunki, Ravintopalvelut
Anneli Varjonen, Reilun kaupan kaupunki Joensuun kannatustyöryhmä

Yhdessä Joensuu, Tampere ja Espoo teettävät kilpailun töistä julistesarjan, jota jaetaan kouluille.

Sydämelliset kiitokset kaikille kilpailuun osallistuneille!

 

Reilun kaupan viikon seminaari: Reilua kauppaa ja vastuullisia julkisia hankintoja

24.10.2013 klo 12.00–15.30
Carelicumin auditorio, Koskikatu 5, Joensuu


Valtakunnallisella Reilun kaupan viikolla järjestettävä seminaari avaa vastuulliseen kuluttamiseen liittyviä näkökulmia: Miksi Reilua kauppaa ja vastuullisia julkisia hankintoja tarvitaan? Seminaarissa kuullaan Reilun kaupan viikon aikana Suomessa vierailevan ghanalaisen Reilun kaupan kaakaon viljelijän ajatuksia.

Seminaarin puhujia ovat: Asiantuntija Elina Ojala Motiva Oy:stä, toiminnanjohtaja Sonja Vartiala Finnwatch ry:stä, projektipäällikkö Maija Lumme Reilu kauppa ry:stä ja kaakaonviljelijä William Kofi Brobbey Kuapa Kokoo -osuuskunnasta Ghanasta. Seminaarin puheenjohtajana toimii kaupunginvaltuutettu, Reilun kaupan kaupunki Joensuun kannatustyöryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen.

Seminaari järjestetään yhteistyössä Pohjois-Karjalan kesäyliopiston, Reilun kaupan kaupunki Joensuun, Joensuun museoiden sekä seutukirjaston kanssa. Seminaari on maksuton ja ennakkoilmoittautumista ei edellytetä.

Seminaarin ohjelma

Esittely Reilun kaupan viikon viljelijävieras William Kofi Brobbeysta


Lisätietoja seminaarista:
Pohjois-Karjalan kesäyliopisto, kesayliopisto@pkky.fi , 013 244 2540 ja hankekoordinaattori Päivi Keronen, Joensuun kaupunki, paivi.keronen@jns.fi, 050 428 5459.

 

Reilun kaupan viikon elokuvailta Kerubissa

 

Reilun kaupan viikolla tapahtuu Joensuussa

Maanantai 21.10.2013
Maailmankauppa Päiväntasaaja on myymässä vastuullisesti tuotettuja tuotteita Joensuun seutukirjaston pääkirjaston aulassa.

Tiistai 22.10.2013
Kirjavinkkausta ja tarinatuokioita Mukulakadulla Carelicumissa klo 11.00−14.30. Teemana on Lapsuus kehitysmaissa.
Kirjavinkkaajana on Riikka Linjama Sanaratas ry:stä. Pohjois-Karjalan museossa on esillä vaihtuvien näyttelyiden tilassa Lapsuus-näyttely.
www.pohjoiskarjalanmuseo.fi.
 
Keskiviikko 23.10.2013

Reilun kaupan tuotteiden esittelyä Siilaisen sairaalan ruokalassa lounasaikaan.
Noljakantie 17 a, Joensuu.

Reilun kaupan kahvien maistajaiset
klo 13.00−15.00 Marttakeskus, Koskikatu 5−7,  Joensuu, www.martat.fi/piirit/pohjois-karjala
klo 15.30−18.00 Kasvitieteellinen puutarha, Botania, Heinäpurontie 70, Joensuu, www.botania.fi

Torstai 24.10.2013
Reilun kaupan viikon seminaari: Reilua kauppaa ja vastuullisia julkisia hankintoja.
klo 12.00−15.30, Carelicumin auditorio, Koskikatu 5, Joensuu
maaseutu.pkky.fi/kyopdf/27400.pdf
www.pkky.fi/kesayliopisto

Nothing Like Chocolate -ilta Kerubissa klo 17.30 alkaen. Suklaan ja kaakaon maistiaisia, terveisiä Reilun kaupan kaakaon viljelijöiden osuuskunnasta Ghanasta (William Kofi Brobbey) ja Nothing Like Chocolate -dokumenttielokuva (ohjaus: Kum-Kum Bhavnani). Elokuvan jälkeen Kerubin DJ:t soittavat suklaisia rytmejä ja Paavo vetää Kerubin Reilun tietovisan. Ei sisäänpääsymaksua.
Ravintola Kerubi, Siltakatu 1, Joensuu.
nothinglikechocolate.com
www.kerubi.fi

Joensuun kouluissa on ruokatunnilla tarjolla keittoruoan ohessa Reilun kaupan banaanit torstaina 24.10.2013. Utran koululla 6. luokka on opettajansa Heli Savonlahden kanssa tuomassa esille Reilua kauppaa koulun ruokalassa, kun banaanit ovat jaossa.

Perjantai 25.10.2013
Anna Fältin pieni Reilun kaupan viikon lounaskonsertti
Klo 11.30 Kulttuuri, museo- ja matkailukeskus Carelicumin aula, Koskikatu 5, Joensuu.
Lounaskonsertin ohjelmistossa on Reilun kaupan teemoihin sopivia lauluja.

Anna Fältin Laulettu museokierros Pohjois-Karjalan museon näyttelyssä.
Klo 16.00 Carelicum, Koskikatu 5, Joensuu. Museolla on Happy Hour, eli museoon ja opastetulle kierrokselle pääsee ilmaiseksi.
annafalt.wordpress.com/
www.pohjoiskarjalanmuseo.fi

Lauantai 26.10.2013
Reilun kaupan tuotteiden esittelyä ja myyntiä S-market Rantakadun kauppakäytävällä
klo 9-15 Rantakatu 19, Joensuu.  
Suomalainen HYVÄNTEKIJÄ Osuuskunta ja Maailmankauppa Päiväntasaaja myyvät tuotteitaan kauppakäytävällä. Reilun kaupan kaupunki Joensuun infopisteessä ovat esillä S-market Rantakadun valikoimista löytyvät Reilun kaupan tuotteet.

Sunnuntai 27.10.2013
Juuso-papukaijan Reilut syntymäpäiväkahvit
Klo 11-16, Kasvitieteellinen puutarha, Botania, Heinäpurontie 70, Joensuu, www.botania.fi.
Botanian vieraille tarjotaan Juuson syntymäpäivien kunniaksi Reilun kaupan kahvia ja teetä.

21.−27.10.2013 Botanian kasvihuoneissa esillä tietoa Reilun kaupan viljelykasveista ja Reilun kaupan periaatteista, Heinäpurontie 70, Joensuu, www.botania.fi.

21.−27.10.2013 Kohti Etiopiaa – Maria Hopposen valokuvia Etiopiasta ja Reilun kaupan tuottajista Joensuun seutukirjaston pääkirjaston aulassa, Koskikatu 25, Joensuu,  www.joensuu.fi/kirjasto

21.−26.10.2013 Reilun kaupan teemoja kirjallisuudessa. Kulttuuri-, museo- ja matkailukeskus Carelicumin aulassa on esillä Joensuun seutukirjaston kirjoja, jotka käsittelevät Reilun kaupan periaatteisiin liittyviä teemoja.

Joensuun kaupungin päiväkodeissa ja laitoksissa on Reilun kaupan viikolla tarjolla Reilun kaupan kahvia, tuoremehua ja banaaneja.
 

Reilu ruokis -julistekilpailu

Reilun kaupan kaupungit Espoo, Joensuu ja Tampere järjestävät lokakuussa alakouluikäisille julistekilpailun ruokailun kestävän kehityksen teemoista. Kilpailussa tehdään kouluruokalan seinälle julisteita, jotka kannustavat fiksuihin valintoihin: jätteen määrän vähentämiseen, roskien lajitteluun sekä lähiruoan ja Reilun kaupan tuotteiden suosimiseen.

Kilpailussa on kaksi sarjaa: 1–3 lk ja 4–6 lk.

Joensuussa kunkin sarjan voittaja saa perheensä käyttöön 120 eurolla lippuja joensuulaisiin kulttuuri- ja liikuntapalveluihin. Lisäksi arvotaan 3 kpl kuuden jalkapallon paketteja osallistuneiden koulujen kesken.

Kilpailuun osallistuvat työt tulee palauttaa 15.11.2013 mennessä hankekoordinaattorille.

Lisätiedot ja kilpailutöiden palautusosoite:
hankekoordinaattori Päivi Keronen, paivi.keronen@jns.fi, 050 4285459, www.reilujoensuu.fi.
Osoite: Joensuun kaupunki, Kaupungintalo, Rantakatu 20, 80100 JOENSUU.

Tarkemmat tiedot kilpailusta löydät sivuilta: www.reilukaupunki.fi.

 

Valokuvausmatkalla Reilun kaupan kahvin jäljillä

Pohjois-Karjalan museossa esillä olevassa Reilu kauppa tuli kaupunkiin -näyttelyssä pääsee joensuulaisen Maria Hopposen valokuvien matkassa Etiopiaan Reilun kaupan kahvin tuotantolaitokseen. Oromia Coffee Farmers Cooperative Unionin  tuotantolaitoksessa kahvipavut lajitellaan ja pakataan maailmalle vietäväksi.

Kameraan tallentui myös tunnelmia etiopialaisesta arjesta: koulusta, kirkosta ja kadulta. Maria Hopponen opiskelee valokuvausta Pohjois-Karjalan ammattiopistossa. Näyttely on esillä Carelicumissa 28.9.2013 saakka.

Näyttelyn tiedote

www.pohjoiskarjalanmuseo.fi

 

Ilosaarirockista Reilun kaupan festivaali

Joensuun Popmuusikot ry on solminut yhteistyösopimuksen Reilu kauppa ry:n kanssa. Yhteistyön myötä Ilosaarirockin asiakkaille on tarjolla eettisesti kestävää ruokaa, kahvia ja viiniä. Yhteistyössä on mukana myös Reilun kaupan kaupunki Joensuu.

Ilosaarirockin asiakkaat pääsevät nauttimaan reiluista tuotteista muun muassa perinteisen rokkiaamiaisen korvaavalla Reilulla brunssilla, jolla on tarjolla runsas kattaus reilua, luomua ja kotimaista ruokaa. Kaikki Ilosaarirockissa tarjottava kahvi on Reilun kaupan kahvia.

 

Ylioppilaskunta kampanjoi Reilun kaupan korkeakoulun puolesta

Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ISYY on perustanut Reilun kaupan kampus -työryhmän, joka tekee selvityksen Reilun kaupan korkeakoulun arvonimen hakemisen edellytyksistä Itä-Suomen yliopistossa. Mikäli edellytykset täyttyvät ja yliopisto päättää sitoutua hankkeeseen, arvonimeä voidaan hakea.

Arvonimeä hakiessaan korkeakoulu tekee sitoumuksen Reilun kaupan edistämisestä ja Reilun kaupan tuotteiden käyttämisestä. Järjestämissään tapahtumissa korkeakoulut myös lisäävät tietoisuutta Reilusta kaupasta ja sen tuomista hyödyistä kehitysmaiden viljelijöille.

Vähintään kolmasosa opiskelijoiden ainejärjestöistä sitoutuu siirtymään Reilun kaupan kahvin ja teen tarjoamiseen omissa tilaisuuksissaan. Vähintään puolet tiedekunnista tai yksiköistä sitoutuu hankkeeseen ja hankkeelle perustetaan kannatustyöryhmä.

Reilun kaupan korkeakoulu -arvonimi viestittää opiskelijoille ja muille sidosryhmille yliopiston globaalista vastuusta. Tampereen yliopisto on ensimmäinen suomalainen yliopisto, jolla on Reilun kaupan korkeakoulun arvonimi.

 

Reilun kaupan kaupunki mukana keväisissä tempauksissa

Toukokuussa 2013 Reilun kaupan kaupunki Joensuu oli mukana useissa yleisötapahtumissa. Itä-Suomen yliopiston opiskelijoiden ainejärjestöjen yhteisellä vappupiknikillä kampanjoitiin Reilun kaupan korkeakoulun arvonimen hakemisen puolesta. Hyväntuulisten ihmisten vappupiknik oli erinomainen paikka keskustelulle ja kampanjoinnille.

Äitienpäiväviikolla Botaniassa vietettiin Reilun kaupan teemaviikkoa. Esillä oli tietoa Reilusta kaupasta ja Reilun kaupan tuotteista. Lauantaina 11.5.2013 Botanian kahviosta sai ostaa aamiaisen, jossa oli mukana Reilun kaupan tuotteita.  Lauantaina pääsi myös laulamaan ja rummuttamaan djembe-rummuilla Ulruth Ndiguen vetämissä työpajoissa.

Äideille ja isoäideille oli Botaniassa äitienpäivänä ilmainen sisäänpääsy ja Reilun kaupan ruusu kotiinviemiseksi. Teemaviikon aikana Botaniassa kävi ilahduttavan paljon ihmisiä!

Lauantaina 11.5.2013 Joensuun torilla vietettiin Joensuun seudun pyöräilyvuoden avajaisia. Joensuun kaupunki ja useat liikuntaan kannustavat yhteisöt ja yritykset järjestivät toritapahtuman yhteisvoimin. Reilun kaupan kaupunki Joensuu tarjosi torilla Reilun kaupan kahvia. Joensuun MM-Martat ry hoiti kahvituksen.

Torilla tavattiin myös lauantaina 18.5.2013 Mahdollisuuksien tori -tapahtumassa.


Joensuun kaupungin työporukat keittivät reilut aamukahvit

Reilu kauppa ry kannusti toukokuisessa kampanjassa suomalaisia heräämään reilumpaan maailmaan. Kampanjan teemana oli reilu aamiainen, jossa yhdistyvät mahdollisuuksien mukaan Reilun kaupan tuotteet ja kotimaiset raaka-aineet.

Reilun kaupan kaupunki Joensuu oli mukana Herää reilumpaan maailmaan -kampanjassa kannustamalla työporukoita järjestämään omassa taukotilassaan Reilun kaupan aamukahvitauon. Joensuun kaupungin intranetissä julkaistuun tempaukseen ilmoittautuneille työporukoille toimitettiin Reilun kaupan kahvi- ja teepaketit. Mukaan ilmoittautui 34 työporukkaa, joihin kuuluu 538 henkilöä.

Päivitetty 10.02.2015

Mitäs tykkäsit?

Auta meitä palvelemaan paremmin. Anna kommenttisi sivuston toimivuudesta!

Haluaisitko antaa myös kirjallista palautetta?

Kyllä vain! Ei tällä kertaa.

Kiitoksia palautteestasi!