"Tuoretta tietoa kaupungistamme"

Uutiset

Joensuun kaupungin toiminnasta kertovat tiedotteet ja uutiset kootusti yhdellä sivulla.

« Takaisin

Tule avaamaan Suomen ensimmäistä pyöräkatua pe 25.8.

« Takaisin

Joensuu on pyöräilyn kehittämisen edelläkävijä Suomessa, sillä kaupunkiin avataan koko maan ensimmäinen pyöräkatu perjantaina 25.8.2017.

Pyöräkadun avajaisia vietetään kaikille avoimella, yhteisellä pyöräilykulkueella perjantaina 25.8. kello 16. Suomen pyöräliiton terveiset avajaisiin tuo Matti Koistinen ja mukana pyöräilemässä on myös kaupunginjohtaja Kari Karjalainen. Iloisen pyöräilyjuhlan tunnelmaa luo pyöräilevä tanssi-/dj-kaksikko Trash Heroes. Kulkueeseen kokoonnutaan pyöräkadun alkupäähän Kauppakadun ja Yläsatamakadun risteykseen.

Ennen kulkuetta pyöräkatu siunataan ortodoksisin menoin kello 15.45 ja kulkueen väki voi osallistua myös tähän.

Joensuun pyöräkatu on kolmen korttelin pituinen osuus Kauppakadulla Yläsatamakadun ja Rauhankadun välillä. Se on päällystetty punaisella asfaltilla ja reunoilla on väylät jalankulkijoille. Pyöräkadulla saavat ajaa myös moottoriajoneuvot, mutta siellä liikutaan pyöräilijöiden ehdoilla. Moottoriajoneuvojen on sopeutettava vauhti pyöräilijöiden tahtiin.

– Joensuussa pyöräillään toiseksi eniten Suomessa ja kaupunkiin rakennetaan pyöräilyn pääreittejä systemaattisesti. Tieliikennelakiin pyöräkatu on vasta tulossa, joten olemme todellisia pyöräilyn edelläkävijöitä, kertoo kaupungininsinööri Ari Varonen.

Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen pitää Joensuun pyöräkadun rakentamista edistyksellisenä.

– Kyseessä on Suomessa täysin uusi katutyyppi, joka osoittaa konkreetti-sesti, mitä uudenlainen pyöräliikenteen suunnittelu on. Minusta asia vertautuu siihen, kun avattiin ensimmäinen moottoritie. Tämän symbolisempaa asiaa pyöräilynkehitykselle ei tule, Koistinen sanoo.

Jalankulun ja pyöräilyn yhteenlasketuissa matkamäärissä Joensuu on koko maan selvä ykkönen lähes 50 %:n kulkutapaosuudella. Kaupungilla on pitkän tähtäimen tavoitteena parantaa pyöräilyn ja kävelyn edellytyksiä edelleen ja työn tueksi on tehty pyöräilyn ja jalankulun kehittämissuunnitelma vuoteen 2030.

Suunnitelmassa on määritelty muun muassa pyöräilyn pää- ja aluereitit, väylätyypit ja kunnossapidon periaatteet. Sen olennainen osa on 230 kilometriä pitkän pyöräilyn pääverkon määrittely. Nyt avattava pyöräkatu on ensimmäinen iso toimenpideohjelman toteuttamisessa ja pyöräkatuja on tulossa jatkossa lisää. Tutustu tarkemmin pyöräilyn ja kävelyn kehittämissuunnitelmaan.

Pyöräilyn ja jalankulun edistämisellä on Joensuussa laajoja tavoitteita. Kaupunki haluaa olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä ja muun muassa autoilua vähentämällä tavoite on lähempänä. Kaupunkilaisten terveys ja hyvin-vointi ovat myös olennaisia tavoitteita.

 

Päivitetty 29.08.2017

« Takaisin