"Tuoretta tietoa kaupungistamme"

Uutiset

Joensuun kaupungin toiminnasta kertovat tiedotteet ja uutiset kootusti yhdellä sivulla.

« Takaisin

Siun sote: Muutoksia Viinijärven ja Uimaharjun palveluihin syksyn ja loppuvuoden aikana

« Takaisin

Siun sote luopuu Viinijärven ja Uimaharjun terveysasemien tiloista vuoden 2018 loppuun mennessä. Taajamien palvelut järjestetään uudella tavalla: kunnan kanssa yhteiskäyttöisissä tiloissa, lähialueiden muilla terveysasemilla tai liikkuvina palveluina.

Molempien terveysasemien käyntimäärät ovat olleet suhteellisen pieniä, mistä on aiheutunut haasteita niin tilojen tehokkaalle käytölle kuin työjärjestelyillekin.

– Toiminta pienissä yksiköissä on aina haavoittuvampaa kuin isommissa, joissa sijaisjärjestelyt ovat helpompia ja vastaanottoaikoja saadaan tarjolle enemmän, taustoittaa toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

– Kun tilat ja laitteet ovat mahdollisimman tehokkaassa käytössä, resursseja jää itse palveluihin. Palvelurakenteen uudistamisella tavoittelemme kustannustehokasta toimintaa, jossa palvelut ovat kuitenkin hyvin saavutettavissa, kertoo Pirskanen.

Molempien taajamien asukkaille järjestetään infotilaisuudet syyskuun puolivälissä: Uimaharjussa 10.9. ja Viinijärvellä 19.9. Tarkemmat ajat ja paikat ilmoitetaan myöhemmin.

Muutokset eivät vaikuta ikäihmisten kotihoitoon eivätkä asumispalveluihin.

Hoitajien vastaanotot syksyn aikana lähitaajamiin

Viinijärvellä kerran viikossa toiminut sairaanhoitajan vastaanotto lakkaa kesätaukoon. Lähimmät vastaanotot Liperin kunnan alueella ovat jatkossa Ylämyllyn ja kirkonkylän terveysasemilla. Diabeteshoitajan vastaanotto jatkuu vielä syksyn ajan Viinijärvellä ennallaan. Diabetekseen liittyvien hoitotarvikkeiden jakelun järjestelyt selvitetään syksyn aikana.  

Uimaharjun terveysaseman hoitajan vastaanotto puolestaan siirtyy syyskuun alussa Enon terveysasemalle.

Koululaisten hammastarkastukset liikkuvan hammashoitoyksikön avulla

Viinijärven ja Uimaharjun hammashoitoloissa on tehty viime vuosina lähinnä koululaisten hammastarkastuksia. Aikuisten hammashoito ja vaativammat toimenpiteet on tehty lähialueiden isommissa hammashoitoloissa.

Molempien taajamien koululaisten hammastarkastukset tehdään syyslukukaudesta alkaen koulujen tiloissa liikkuvan hammashoitoyksikön avulla, joten hammashoitoloiden pysyvät toimitilat käyvät näissä taajamissa kokonaan tarpeettomiksi.

Lastenneuvolat koulujen tiloihin

Viinijärvellä neuvolapalvelut jatkuvat syksyn ajan entisellään. Vuoden 2019 alussa lastenneuvolan vastaanotto siirtyy Viinijärven koululle, aikuisten terveystarkastukset ja rokotukset puolestaan tehdään ensi vuoden alusta lähtien Liperin ja Ylämyllyn terveysasemilla.

Uimaharjussa lastenneuvola toimii syyskuun 2018 alusta alkaen tarpeen mukaan koulun terveydenhoitajan tiloissa, muutoin neuvolapalvelut löytyvät Enosta.

Muutokset vaikuttavat myös näytteenottopalveluihin

Viinijärven ja Uimaharjun terveysasemien tilojen yhteydessä on myös muutaman päivän viikossa toimiva ISLABin näytteenottopiste. Siun soten toiminnassa tapahtuvien muutosten myötä Uimaharjun näytteenottopisteen toiminta loppuu syyskuun alkuun. Viinijärvellä näytteenottopalvelut jatkuvat syksyn 2018 ajan entisellään.

Siun sote on myös alkanut selvittää mahdollisia vaihtoehtoisia tapoja näytteenottopalvelujen järjestämiseen yhteistyössä laboratoriopalvelut tuottavan ISLABin kanssa.

Palvelutuotannon rakennetta uudistetaan tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi

Muutosten taustalla on Siun soten palvelutuotantosuunnitelma, joka hyväksyttiin kuntayhtymän valtuustossa keväällä. Suunnitelma tähtää kokonaisuudessaan vuoteen 2030 ja sen lähtökohtana on varautua väestörakenteen muutoksiin sekä digitaalisten ja liikkuvien palvelujen tuomiin uusiin mahdollisuuksiin.

Suunnitelma rakentuu sille ajatukselle, että tulevaisuudessa Siun soten alueen asukkaat voisivat asioida missä tahansa toimipisteessä kuntarajoista riippumatta ja että 95 %:lle alueen väestöstä lähin Siun soten toimipiste olisi saavutettavissa puolen tunnin ajomatkan päässä.

Kiinteitä toimipisteitä täydentävät liikkuvat palvelut, kuten Siun soten aiemmin tänä vuonna hankkima liikkuva hammashoitoyksikkö, sekä etävastaanotot ja muut suoraan asiakkaan tai potilaan kotiin tulevat palvelut. Palvelutuotantosuunnitelmaa toteutetaan vaiheittain.

Päivitetty 28.08.2018

« Takaisin