"Tuoretta tietoa kaupungistamme"

Uutiset

Joensuun kaupungin toiminnasta kertovat tiedotteet ja uutiset kootusti yhdellä sivulla.

« Takaisin

Nuorisovaltuustovaaleissa ennätyskorkea äänestysprosentti

« Takaisin

Joensuulaiset nuoret valitsivat uudet nuorisovaltuutetut kaudelle 2019–2020. Vaaleissa äänesti 2009 nuorta 3967 äänioikeutetusta, äänestysprosentin ollessa 50,64%. Kaksi vuotta sitten äänestysprosentti oli 46,4 %.

Peruskoululaiset äänestivät kaikkein aktiivisimmin. Äänestämässä kävi 80,7 % äänioikeutetuista, viime vaaleissa saman lukeman ollessa 69,6 %. Nepenmäen koulussa äänestämässä kävi peräti 92% nuorista. Vastaava luku lukioiden osalta oli 21 %. Ammatillisissa oppilaitoksissa äänestettiin 7,4 % aktiivisuudella, kasvua edellisten vaalien 3 % tulokseen oli huomattavasti. Suurin osa nuorista äänesti perinteiseen tapaan varsinaisina vaalipäivinä oppilaitoksissaan.

Nuorisovaltuustoon valittiin 20 valtuutettua ja 10 varavaltuutettua. Valtuutetuista uusia on 13 nuorta. Eniten ääniä keräsi Eemeli Onatsu Pielisjoen koulusta saaden 168 ääntä. Varsinaiseksi valtuutetuksi pääsi 45 äänellä. Tyhjiä ja hylättyjä ääniä tuli 78 kappaletta, joka on 35 vähemmän kuin edellisissä vaaleissa. Varsinaisiksi valtuutetuiksi valituista 15 on peruskoululaisia, 3 lukiolaisia ja 2 ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevia.

Vaalitoimikunta oli tyytyväinen äänestysaktiivisuuteen ja saavutettuun tavoitteeseen 50 % äänestysaktiivisuudesta. Vaalitoimikunnassa iloittiin uusista nuorisovaltuuston jäsenistä ja kannustettiin heitä monipuoliseen aktiivisuuteen tulevalla kaudella. Vaaleissa testimielessä tarjolla olleet vaalikahvit ja –tikkarit vetosivat selvästi nuoriin ja saivat heidät käymään aktiivisesti uurnilla, kuitenkin jättäen hyväksyttyjä ääniä.

Nuorisovaltuuston nykyinen puheenjohtaja Tatu Hiltunen iloitsee nuorten kasvaneesta äänestysaktiivisuudesta ja toteaa, että uusien nuorisovaltuutettujen aktiivinen kampanjointi on selvästi kantanut hedelmää.

– Ammattiopistoissa saavutettu äänestysaktiivisuuden kasvusuhdanne ilahduttaa minua, kommentoi vaalilautakunnan puheenjohtaja Anton Sutinen.

– Kokonaisvaltainen vaalityö ja kovat ponnistelut äänestysten sujuvuuden hoitamiseksi ovat selvästi onnistuneet ja kaikki tähän osallistuneet voivat olla ylpeitä panoksestaan, hehkuttaa vaalityöntekijä Jussi Ahonen.

Katso nuorisovaltuustoon valitut varsinaiset- ja varajäsenet: www.joensuu.fi/nuorisovaltuustovaalit

 

Päivitetty 16.11.2018

« Takaisin