"Tuoretta tietoa kaupungistamme"

Uutiset

Joensuun kaupungin toiminnasta kertovat tiedotteet ja uutiset kootusti yhdellä sivulla.

« Takaisin

Joensuu Pohjois-Karjalan vuoden 2018 Yrittäjyyskunta

« Takaisin
Pohjois-Karjalan Yrittäjät luovuttivat Joensuulle Maakunnan Vuoden 2018 Yrittäjyyskunta-palkinnon lauantaina 10.11.

Huomionosoitus annettiin nyt 15. kerran. Palkinnolla yrittäjät haluavat kannustaa maakunnan kuntia aktiiviseen ja aloitteelliseen elinkeino- ja yrittäjyyspolitiikkaan.

Alla palkinnon perustelut:

Palkinnolla Pohjois-Karjalan Yrittäjät haluaa huomioida vuoden 2018 aikana elinkeino- ja yrittäjyyspolitiikassaan hyvin ansioituneen kunnan. Palkinnon perusteissa kiinnitetään huomiota kunnan elinkeinotoimen resursseihin, tehtyihin konkreettisiin yrittäjyys- ja elinkeinotyön toimenpiteisiin ja tapahtumiin sekä kunnan yhteistyöhön yrittäjäjärjestön ja muiden toimijoiden kanssa.

Joensuussa on päätetty yhdistää Tiedepuisto ja seudullinen kehittämisyhtiö uudeksi Business Joensuu -yhtiöksi. Ratkaisun taustaksi kuultiin yrittäjäjärjestöjä ja yrityskenttä on vahvasti mukana uuden yhtiön luomisessa. Mutkattomalla joensuulaisella yhteistyöllä on varmasti osansa siihen, että uusimmassa Suomen Yrittäjien barometrissa Joensuu sijoittui elinkeinoelämän kokonaisarvosanassa kolmanneksi yli 50 000 asukkaan kaupunkien sarjassa.

Joensuussa eletään historiallisen vilkasta rakentamisen aikaa niin keskustan kaupunkirakenteen, asuntorakentamisen kuin julkisten palveluverkkojenkin suhteen. Viime vuonna kaupunkiin valmistui 888 uutta asuntoa. Toriparkki toteutui ensimmäisenä yksityisenä investointina Suomessa hyvässä yhteistyössä kaupungin kanssa. Kaupunki toteuttaa torin päällystä ja toria ympäröivän infrastruktuurin uudistamisen. Aseman seudulla on avautumassa merkittävä yritysyhteistyössä toteutuva kaupunkikehityshanke. Erilaisina yritysyhteistyöhankkeina on myös toteutettu pesäpallokatsomo ja konkreettisesti suunnitteilla Mehtimäen palloiluhalli, Rantakylän jalkapallohalli sekä
konservatorion uudet rakennukset.

Yksi tonttikilpailutus jokirannassa toteutettiin käyttäen valintakriteereinä ainoastaan innovatiivisuuteen ja laatuun liittyviä tekijöitä, tulossa on mielenkiintoinen lisä asumiseen Penttilänrannan alueella. Viimeisimmät kaupungin omat koulu- ja päiväkoti-investoinnit on toteutettu Kuntarahoituksen vihreällä rahoituksella. Hankintapolitiikka on nostettu strategiatasolle ja on valtakunnan kärkeä.
Joensuu halu
aa olla hiilineutraali jo vuonna 2025. Yritykset ovat mukana toteuttamassa ilmasto-ohjelmaa mm. uudistuvien energiaratkaisujen kautta, siirtymällä ympäristöystävällisempään valaistukseen tai solmimalla ilmastokumppanuussopimuksen. Kaupunki tuo ilmastotavoitetta palvelevien yritysten osaamista esille omassa viestinnässään.

Kaupunki on lisännyt yksityisten palvelujen käyttöä varhaiskasvatuksessa niin, että yksityisten tarjoaman päivähoidon osuus on yli kaksinkertaistunut 2010-luvulla noin 20 %:iin koko palvelun laajuudesta. Vuosi sitten tehdyssä selvityksessä asiakkaat olivat yhtä tyytyväisiä niin kunnallisessa kuin yksityisessäkin päivähoidossa. Joensuussa on käytössä myös työllistämisen kuntalisä yrityksille. Kesäisin nuoret näkyvät aktiivisesti nuorten yrittäjien kesätorilla. Kaupunki on ottanut tuoreita yrittäjäverkostoilta tulleita aloitteita toteutettavaksi.

Yrittäjyyden edistämiseen liittyviä aloitteita ja toimenpiteitä viedään eteenpäin pääosin erilaisissa kumppanuusverkostoissa mm. yrittäjäjärjestöjen, kaupunkikeskustayhdistyksen, yritysten, oppilaitosten ja kolmannen sektorin kanssa.

Joensuu on julkisesti luvannut olla Suomen Yrittäjäystävällisin kaupunki, mikä kertoo tosissaan suhtautumisesta asiaan. Joensuun kaupungin kuntamalli on ensimmäinen, joka panostaa elinvoimaan.

Joensuun Yrittäjät ja Joensuun kaupunki tekevät yhteismarkkinointia, jolla pyritään
kaventamaan virkamiesten ja yrittäjien välistä kuilua. Joensuun Yrittäjien ja Joensuun kaupungin edustajat tapaavat säännöllisesti. Yrittäjiä palvellaan Joensuussa yhden luukun periaatteella. Eli yrittäjän otettua yhteyttä elinvoima-asioissa häntä autetaan heti yhteydenoton yhteydessä tai mikäli se ei onnistu, seuraava yhteydenotto tulee palveluverkoston suunnasta. Joensuussa yrittäjille tarjotut tukipalvelut ovat erinomaisella tasolla ja palvelut ovat saatavissa usealla kielellä, ja pääosin saman katon alta.
Päivitetty 12.11.2018

« Takaisin