"Vaikuttava kokoelma, toimiva näyttelyarkkitehtuuri ja mielettömän piristävä näyttely! Suosittelen täysillä kaikille!"

JTM_Kaski_Slider.png
ITEpäisyys_slider_780x305.png
Parviainen_slider.png

Joensuun taidemuseo Onni

Taidemuseo Onni sijaitsee Joensuun ydinkeskustassa, torin kupeessa. Museossa järjestetään vuosittain useita korkeatasoisia näyttelyitä. Myös omat kokoelmat avaavat kiinnostavia näköaloja kansalliseen ja kansainväliseen taideperintöön.

Vuonna 1894 valmistunut arkkitehti Theodor Deckerin piirtämä rakennus palveli klassisena lyseona vuoteen 1974. Taidemuseona yksi Joensuun tunnetuimmista maamerkeistä on toiminut vuodesta 1981 lähtien. Vuonna 2012 taidemuseo täytti 50 vuotta ja sai erisnimen Onni. Nimen takana on akateemikko Onni Okkonen, jonka merkittävät taidekokoelmat museo omistaa. Tervetuloa tutustumaan näyttely- ja kokoelmatarjontaamme sekä muuhun toimintaamme!
 

Ajankohtaista

Kaski-yleisöopastukset
Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski vierailee Joensuun taidemuseossa osana Ateneumin Klassikot kiertueella 2017 -hanketta. Viimeinen Kaski-teemainen yleisöopastus keskiviikkona 18.10. klo 17. Lue lisää.
 
Taidemuseon helmiä: Antiikki & Madonna 20.10. klo 14
Kokoelmaopastuksella tutustuaan Onni Okkosen keräämiin antiikin taiteen ja eurooppalaisen kirkkotaiteen kokoelmiin. Taidemuseon happy hour perjantaisin klo 14-16, myös opastukselle on vapaa pääsy.
 
ITEpäisyys-näyttelyn yleisöopastukset
Seuraavat yleisöopastukset ITEpäisyys-näyttelyyn ke 1.11. klo 17 ja pe 17.11. klo 14. Opastukset sisältyvät taidemuseon pääsymaksuun. Lue lisää.
 
 

 

 
« Takaisin

Järnefeltin Kaski Joensuun taidemuseossa 19.9.-22.10.2017

« Takaisin

Ateneumin rakastetuimpiin kuuluvat klassikot – Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) ja Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) – lähtivät Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi kiertueelle yhteentoista suomalaiseen taidemuseoon. Kiertue ulottuu myös Joensuuhun: Järnefeltin teos on esillä Joensuun taidemuseo Onnissa 19.9.-22.10.2017.

Raatajat rahanalaiset / Kaski kuvaa vanhaa viljelysmenetelmää. Kaskeamalla eli puut polttamalla saatiin hedelmällistä viljelysmaata. Järnefelt maalasi kuvauksen savolaisen maatalonväen raskaasta aherruksesta osittain ulkona, kaskiaukiolla. Hän käytti maalaustyön edetessä apunaan myös malleista ja maisemista ottamiaan valokuvia. Hän oli valokuvannut kaskenpoltossa myös 14-vuotiasta Johanna Kokkosta, josta tuli maalauksen pikkutytön malli. Teos on nimetty kansalliseepos Kalevalan säkeen mukaan: "Tuop' on piika pikkarainen, raataja rahanalainen".
 
Eurooppalaisen taiteen realistiset ja naturalistiset virtaukset välittyivät vahvoina myös Suomeen. Ihannoivan esitystavan sijaan kohteet maalattiin köyhyyttä tai rujoutta peittelemättä. Tunteisiin vetoava teos herätti jo valmistumisensa aikoihin keskustelua köyhän väestön oikeuksista, ja se onkin yksi yhteiskuntakriittisimmistä suomalaisista kansankuvauksista. Teos on Järnefeltin tunnetuin ja yksi Suomen taiteen kultakauden ikoni.
 
Klassikot kiertueella 2017 tuottaja on Ateneumin taidemuseo / Kansallisgalleria. Kansallisgalleria avasi helmikuussa 2017 myös Kasken ja Toipilaan teoskuvat vapaaseen käyttöön. Kuvat ovat nyt kenen tahansa käytettävissä ilman erillistä lupaa Creative Commons -lisenssillä CC0.
 
Ateneumin Kaski-aiheista näyttelykokonaisuutta täydentävät Paloheimon perinnesäätiön Joensuun taidemuseoon tallettamat kolme Järnefeltin Koli-aiheista maalausta, Helsingin yliopiston Karjalaisen Osakunnan tallettama Koli vuodelta 1935 ja kaksi teosta museon omista kokoelmista. Koli oli Järnefeltille rakas maisema, johon hän palasi yhä uudestaan vuosikymmenten ajan. Juhani Ahon ja Venny Soldan-Brofeldtin kanssa Järnefelt poikkesi Kolilla jo 1892 matkallaan Vienan Karjalaan. Se oli alkusoitto komealle Koli-maalausten sarjalle. Järnefeltillä oli oma vaikutuksensa siihen, että Kolista muotoutui Suomen kansan käsityksessä isänmaallinen kansallismaisema.
 

Yleisöopastukset 

Kaski-teemaiset yleisöopastukset pe 22.9. klo 14, ke 27.9. klo 17, la 30.9. klo 14, ti 10.10. klo 14 ja ke 18.10. klo 17. Opastus sisältyy taidemuseon pääsymaksuun.
 

Klassikot kiertueella

 

Suomen taiteen tarina -lyhytelokuvat: Klassikot uudessa valossa

 

Teoskuvat

 
 
Päivitetty 14.09.2017

« Takaisin

Joensuun taidemuseo Onni
Kirkkokatu 23
80100 Joensuu
puh. (013) 337 5388
taidemuseo@jns.fi

 
Avoinna
Tiistai 11-16
Keskiviikko 11-20
Torstai-sunnuntai 11-16
Maanantaisin suljettu
Liput 3-5 € 

facebook.com/joensuuntaidemuseo Instagram: taidemuseojns Twitter: TaidemuseoJNS Joensuun museot: Vitriinien välistä -blogi

Mitäs tykkäsit?

Auta meitä palvelemaan paremmin. Anna kommenttisi sivuston toimivuudesta!

Haluaisitko antaa myös kirjallista palautetta?

Kyllä vain! Ei tällä kertaa.

Kiitoksia palautteestasi!

ite_laatikko.jpg

ITEpäisyys-näyttely piirtää kuvan suomalaisesta itsepäisyydestä.

Lue lisää »
kaski_nostolaatikko.jpg

Klassikot kiertueella: Raatajat rahanalaiset Joensuussa 19.9.-22.10.

Lue lisää »
museokortti_laatikko.jpg

Museokortti - Vuoden mittainen kulttuurimatka.

Lue lisää »
Joensuun Kulttuuriklubi liity logo

Uutiskirje kulttuuritapahtumista ilmestyy kahden viikon välein.

Lue lisää »