"Tuoretta tietoa kaupungistamme"

Uutiset

Joensuun kaupungin toiminnasta kertovat tiedotteet ja uutiset kootusti yhdellä sivulla.

« Takaisin

Hissin jälkiasennukseen pääsee tutustumaan 4.12. hissi-illassa

« Takaisin

Kaikki kiinnostuneet kutsutaan mukaan hissi-iltaan tutustumaan kerrostaloon, johon rakennettiin hissit jälkikäteen. Tilaisuus pidetään Länsikatu 16:ssa, tiistaina 4.12. kello 17–19.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu ja osallistujien kesken arvotaan yllätyspalkinto.

Hissin rakentaminen jälkikäteen on helppoa, usein tila hissille löytyy nykyisestä porrashuoneesta tai tarvittaessa rakennetaan lisää talon ulkopuolelle. Asunto Oy Joensuun Länsikatu 16:ssa paras paikka hissille löytyi porrashuoneesta, nykyisten portaiden välistä.

Automaattiovellinen hissityyppi voitiin sijoittaa portaiden väliin ja silti portaiden leveys pysyi sallituissa mitoissa. Hyviä puolia hississä ovat sen tasainen kulku ja hiljainen käyntiääni.

Hissin rakentamisen yhteydessä rakennettiin myös talon sisäänkäynnit esteettömiksi. Samalla parannettiin kiinteistön turvallisuutta, kuten lisättiin porrashuoneisiin savunpoistot ja palovaroittimet, porrashuoneiden seinät maalattiin ja lattiapinnoitteet uusittiin sekä valaistusta parannettiin. Koko rakennushanke kesti noin puoli vuotta ja asukkaat saivat asua kotonaan koko rakentamisen ajan.

Jälkiasennushissien rakentamiseen voi hakea hissiavustusta

Jälkiasennushissien rakentamiseen on haettavana hissiavustus. Hakuaika on ympärivuotinen. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) avustaa jälkiasennushissien rakentamista 45 prosentilla ja Joensuun kaupunki lisäksi 10 prosentilla. Esteettömyyskorjauksia ARA tukee 45 prosentilla.

Joensuussa jälkiasennushissejä rakennetaan 5–10 vuodessa. Viimeisten 13 vuoden aikana joensuulaisiin asunto-osakeyhtiöihin on rakennettu 111 hissiä.

– Hissi- ja esteettömyysavustusten kysyntä on hieman laskenut parin viimeisen vuoden aikana. Syynä lienee se, että hissiavustusprosentti laski 50 prosentista 45 prosenttiin ja myös avustuksiin ja korjausprojekteihin liittyvä neuvonta siirtyi pois kunnilta Lahteen asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) hoidettavaksi. Lisäksi muut isot korjaustyöt, kuten ikkuna- ja putkistoremontit ovat ajankohtaisia kerrostaloissa ja rahat eivät riitä kaikkiin remontteihin kerralla, taustoittaa korjausneuvoja Anna-Liisa Romppanen Joensuun kaupungilta.

Länsikadun hissi-illassa on paikalla hissihankkeen toteuttajia esittelemässä korjauksia ja vastaamassa kysymyksiin: pääurakoitsija HS-Kiinteistösaneeraus Oy, suunnittelutoimisto Suunnitteluryhmä Karrak Oy ja hissin valmistaja Amslift Oy. Avustusasioista kertoo Joensuun kaupungin korjausneuvoja.

Päivitetty 29.11.2018

« Takaisin