"Tuoretta tietoa kaupungistamme"

Uutiset

Joensuun kaupungin toiminnasta kertovat tiedotteet ja uutiset kootusti yhdellä sivulla.

« Takaisin

Aktiivinen vesiliikunta jatkuu Itäkoskessa vaikka surffiaaltoa ei saatu

« Takaisin

Noin vuoden suunnittelutyö ja kolme pitkää rakennuspäivää Ilosaaressa kulminoituivat viime viikon keskiviikon ja torstain välisenä aamuyönä hetkeen, jolloin aaltosiivistö laskettiin Itäsillalle Itäkoskeen.

Onnistuneesta laskusta huolimatta surffiaalto jäi toteuttamatta. Pielisjoen tämänhetkinen virtausnopeus on niin pieni, että surffaamiseen riittävän suurta aaltoa ei syntynyt.

-  Jatkossa Itäkoski tulee olemaan edelleen kalastajien, SUP-lautailijoiden ja kajakoijien aktiivisessa käytössä. Luonnonvoimista riippuu koska seuraavan kerran surffilauta nähdään koskessa. Toivomme että projektimme antoi tuleville yrittäjille kipinää keksiä ja luoda uutta ja hyödyntää upeaa luontoamme ekologisesti. Jos ei yritä, niin ei voi ainakaan onnistua, Jarmo Laine Surf Joensuusta kommentoi.

City challenge etsi uusia innovatiivisia ratkaisuja

Joensuu City Challenge -innovaatiokilpailun tarkoituksena on ollut hakea uusia innovaatioita ja palveluja Joensuun asukkaille ja matkailijoille. Epäonnesta huolimatta surffiaaltoprojektissa saatiin arvokasta tietoa, miten projekti voitaisiin toteuttaa jonain toisena kesänä paremman virtauksen aikana.

-  Oli hienoa huomata miten kaupungissamme annetaan mahdollisuus toteuttaa erikoisempiakin innovaatioita, eikä poljeta lyttyyn vaikka haluttuun lopputulokseen ei päästykään, Jarmo Laine Surf Joensuusta kertoo.

-  Kokonaisuudessaan pilottiprojekti tuli maksamaan noin 35 000 euroa ja olemme sopineet Joensuun kaupungin kanssa, että nämä kulut maksetaan Joensuu City Challenge  -palkintosummasta. Loppuosuus palkinnosta, 15 000 euroa, jää kaupungille, koska projekti ei tuottanut tavoitteen mukaista tulosta. Projektin tavoitteena oli luoda jotain uutta ja erikoista kaupunkiimme ja teimme työn rakkaudesta kotikaupunkiimme ja vesiurheiluun, Laine jatkaa.

Rahoitus järjestettiin Joensuun kaupungin ja valtion välisestä kasvusopimushankkeesta, jossa tavoitteina ovat muun muassa juurikin uudet kokeilut ja elinvoimaisuuden lisääminen.

-  Koko projekti herätti suurta mielenkiintoa mediassa ja yleisössä. Vaikka aalto ei tällä kertaa toteutunut, oli kuitenkin suuri ilo seurata paikallisten yrittäjien intohimoa toteuttaa omaa unelmaansa ja samalla nostaa esille rohkeaa tekemistä Joensuussa, kehittämispäällikkö Sami Ruotsalainen Joensuun kaupungilta toteaa.

Virtaama liian pieni aallolle

Surffiaaltoa ei syntynyt, koska Pielisjoen tämänhetkinen virtausnopeus on liian pieni aallon tuottamiseen. Virtausmittaukset tehtiin noin kuukautta ennen asennusta ja tiedossa oli, että virtaus ei ollut täysin samanlainen kuin mittaushetkellä. Virtaamaennusteet antoivat kuitenkin olettaa, että virtaus kasvaisi asennusviikolle. Asennus ja siivistön lasku päätettiin toteuttaa, vaikka ennuste onnistumiselle oli hieman heikentynyt.  Kosken virtausnopeus muodostuu useasta elementistä ja siihen vaikuttaa juoksutus ja vesistöjen korkeudet.

Erittäin mittava ja haastava rakennus- ja nosto-operaatio onnistui täydellisesti suunnitelmien mukaisesti ison vapaaehtoisporukan, Artwaven asiantuntijoiden, Joensuun Nostajien, sekä Kuljetusliike Tarvaisen ammattilaisten avulla.

Päivitetty 06.07.2018

« Takaisin